Fruktóz a diétában
Fruktóz a diétában
A hétvége ismét mozgalmasan telt, na jóóó, melyik nem??
Szombaton délelőtt személyi edzéseket tartottam, majd délután Budakeszin tartottunk előadást Fitt táplálkozás - inzulinrezisztencia és diabétesz életmód szemlélet témában.
Az előadás nagyon jó hangulatú volt, és nagyon interaktvíra sikerült. Őszintén örültem, hogy a résztvevők megosztották velünk a tapasztalataikat és sok új információval is szolgálhattunk nekik.
Az előadáson felmerült egy kérdés a fruktózzal kapcsolatosan, ugyanis sok diétás és diabetikus készítmény tartalmaz fruktózt.
Fruktóz a diétában
A fruktóz a cukor olyan formája, ami megtalálható a gyümölcsökben és az egyszerű asztali cukrokban. Hirhedten sok van belőle a kukoricaszirupban, amit az utóbbi néhány évtizedben sok feldolgozott ételhez és szénsavas italhoz adnak hozzá. A fruktóz hihetetlenül édes, de a fő probléma az, ahogy a szerevezetünk kezeli. A glükózzal ellentétben, amit bármelyik sejt fel tud venni, a fruktózt a májnak kell feldolgoznia. Ez kis mennyiségben nem baj, de a mai mennyiségek fogyasztásával túlterheljük a májat. A túl sok fruktózzal a máj azt csinálja, hogy zsírrá alakítja. Ha elég fruktózzal terheljük, akkor "zsíros májunk" lesz.
Ha csökkenteni akarjuk a fruktózt, akkor gondosan el kell olvasnunk a címkéket: "magas fruktóztartalmú kukoricaszirup", "glükóz-fruktóz", "izoglükóz"elnevezéssel is feltüntetik.
A gyümölcs is tartalmaz fruktózt. Tehát annak ellenére, hogy jó egy bizonyos mennyiségű friss gyümölcsöt fogyasztani, egészben hájastól, meg kell próbálnunk minimalizálni a gyümölcslevek és turmixok fogyasztását, amikből hiányzik a rost. A rost ugyanis lassítja a cukor felszívódását. Egy kis pohár narancslében kétszer annyi kalória és feleannyi rost van, mint egy narancsban,
Óvatosan tehát a fruktóz tartalmú diétás készítményekkel.
Vasárnap már pihenéssel telt (és nem a kutya ébresztett), délelőtt a napsütötte csípős hidegben Szentendre volt a program, majd délután mesenézős mozizás az Arénában.